Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

OLEŚNICKI ZWÓJ ZIEMNIACZANY Z KIEŁBASĄ

17 olesnicki zwoj zmPrzepis przywieziony ze Śląska został ulepszony w oparciu o tradycje rodzinne przez p. Lidię Nawrot z Krzeczyna i stał się lokalnym przysmakiem,prezentowanym poza gminą Oleśnica jako regionalne danie. Produktami są ziemniaki, mąka krupczatka, jajka, masła oczywiście do ciasta a nadzienie składa się z kiełbasy, cebuli, bułki tartej, masła soli i pieprzu. Potrawa ta wymaga jedynie godzinnego poświęcenia czasu natomiast w smaku jest niezwykła. Jej walory docenione zostały podczas „Festiwalu Ziemniaka 2009”, jaki organizuje GOK Oleśnica – profesjonalne jury, złożone z zawodowego kucharza i etnografa przyznało jej pierwszą nagrodę!

Kontakty:

Przygotowanie: Lidia Nawrot – Krzeczyn

Kontakt:

Gminny Ośrodek Kultury Oleśnica, tel. (71) 314 02 37, e-mail: info@gokboguszyce.pl